Onderzoekers van de Chinese Wuhan Universiteit hebben in een publicatie in Nature Communications gezegd dat ze een onverwachte ontdekking hebben gedaan over hoe het hart van onze planeet functioneert. Volgens deskundigen schommelt de binnenkern van de aarde elke 8,5 jaar om zijn eigen rotatieas. Vermoedelijk is dit te wijten aan een kleine mismatch tussen de binnenkern en de korst.
Nieuw ontdekte oscillatie van de binnenkern op de lange termijn kan een verandering in de vorm en beweging van de vloeibare kern veroorzaken, wat op zijn beurt weer veranderingen in het magnetische veld van de planeet kan veroorzaken, zo gaven de auteurs van het werk aan.
In de loop van hun onderzoek identificeerden experts eerst een lichte afwijking in de polaire beweging, die elke 8,5 jaar optreedt en wijst op de mogelijke aanwezigheid van oscillaties van de binnenkern, die een directe gelijkenis vertonen met de manier waarop het de gebruikelijke golf doet. Wetenschappers controleerden vervolgens de aanwezigheid van deze cyclus door verschuivingen in de daglengte over de hele wereld te meten. De onderzoekers specificeerden dat deze processen onder controle staan van de periodieke beweging van de rotatieas van onze planeet. Deze indicatoren werden vergeleken met de variaties van de eerder ontdekte poolbeweging.